„Zdrowie w kolorach”
Celem szkolnego projektu było promowanie zdrowego stylu życia i aktywności fizycznej. Codziennie odbywały się zajęcia podczas, których uczniowie utrwalali wiadomości z zakresu: wartości odżywczych owoców i warzyw, wpływu śniadania na zdrowie i samopoczucie człowieka, zasad zdrowego odżywiania oraz zagrożeń wynikające z braku zróżnicowanej diety. Dzieci nie tylko poznawały teorię, ale również brały czynny udział w przygotowaniu zdrowych posiłków (owocowe lub warzywne: szaszłyki, koreczki, surówki i soki). Posiłki były komponowane w taki sposób, aby użyte w nich produkty odpowiadały kolorom dnia. Rozpoznawały za pomocą zmysłów węchu, dotyku i zapachu różne owoce i warzywa. Na zajęciach plastyczno – technicznych tworzyły prace na temat : „Mój ulubiony owoc”. Na muzyce gimnastykowały się do rytmicznych melodii. Natomiast na zajęciach komputerowych projektowały opakowania produktów mlecznych.
Dzięki tym działaniom profilaktycznym uczniowie poprzez zabawę i samodzielne wykonywanie zadań praktycznych zdobyli wiedzę na temat właściwego dbania o własne zdrowie.
Anna Borowska, koordynator projektu.