"Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole".
Głównym celem projektu było zwrócenie uwagi na zdrowotne właściwości chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami, uświadomienie uczniom wpływu diety na zdrowie każdego człowieka oraz promowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. W ramach projektu w klasach i na szkolnych korytarzach przygotowaliśmy okolicznościowe gazetki, w holu na wystawie wyeksponowaliśmy owoce, warzywa oraz chleb na zakwasie wypiekany tradycyjnymi metodami. W ramach projektu odbyły się pogadanki o zdrowym odżywianiu, przygotowywaliśmy sałatki, zdrowe kanapki, były też wspólne zdrowe, drugie śniadania. Dnia 21 X 2016 r. odbyła się akcja czytelnicza „Czytanie legend, wierszy i opowiadań o chlebie”. Dnia 24 X 2016 r. nasi uczniowie rozmawiali o piramidzie zdrowia z pracownikiem Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Ostródzie oraz uczniami klasy Gastronomicznej z Zespołu Szkół Rolniczych w Ostródzie. Mamy nadzieję, że podjęte działania przyczynią się do propagowania zdrowego stylu życia oraz szacunku do chleba i ludzi, dzięki którym on powstaje.
Koordynatorzy projektu: Teresa Pętlicka – Krzekotowska, Helena Orlińska