TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE
Dodano: 2015-11-05 / wyświetleń: 1101
W bieżącym roku już po raz siódmy nasza szkoła wzięła udział w ogólnopolskiej akcji ,, Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole”.Kampania objęta jest patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej i Ministerstwa Rolnictwa, a jej głównym organizatorem jest Fundacja ,, Dobre Życie”. Jesteśmy Szkołą Promującą Zdrowie, więc udział w tej akcji był dla nas szczególnie ważny.
Głównymi celami, które nam przyświecały było: podniesienie świadomości uczniów na temat prawidłowego odżywiania się, zwrócenie uwagi na zdrowotne właściwości chleba, wypiekanego tradycyjnymi metodami, zachęcanie uczniów i ich rodziców oraz pracowników szkoły do życia zgodnie z zasadami zdrowego stylu życia, uczenie dzieci szacunku dla " kromki chleba”.
W ramach obchodów tygodnia dobrego chleba , w dniach 19-23 X 2015r. podjęliśmy wiele działań: min. w każdej klasie zostały przeprowadzone lekcje związane tematycznie z chlebem, wykonano gazetkę na temat zalet spożywania dobrego chleba, dzieci uczyły się piosenki ,, Skąd się bierze chleb?’’, wychowawcy czytali uczniom legendę ,, Jak chleb w kamień się zamienił” oraz inne utwory na temat chleba, sporządzano zdrowe kanapki z ciemnego pieczywa i warzyw. W holu szkoły zorganizowana została wystawa, na której wyeksponowano różnego rodzaju ziarna i różne gatunki mąki używane do wypieku chleba oraz warzywa i owoce z rodzimych sadów i ogrodów. W klasie Ic dzieci codziennie przynosiły upieczony wspólnie z rodzicami chleb, który spożywały w czasie drugiego śniadania z kolegami i koleżankami z klasy. W ostatnim dniu projektu odbyły się dwa spotkania z zaproszonymi gośćmi. Pierwszym z nich była p. Anna Skiba – pracownik Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Ostródzie, która przybliżyła uczniom piramidę zdrowego żywienia , ze szczególnym zwróceniem uwagi na pieczywo pełnoziarniste , jego znaczenie dla zdrowia i prawidłowego rozwoju człowieka. Drugim gościem był p. Wojciech Samujła z piekarni ,,Patryk’’ , który w obrazowy sposób, z użyciem odpowiednich pomocy i narzędzi, przedstawił dzieciom proces produkcji chleba.
Zaangażowanie dzieci i rodziców w kampanię świadczy o tym ,że tego typu działania są potrzebne. W myśl zasady ,, Czym skorupka za młodu nasiąknie…” im wcześniej dostarczy się dzieciom odpowiedniej wiedzy , a przede wszystkich wzorców zdrowego stylu życia, zdrowego odżywiania itp., tym będą zdrowsze w przyszłości.
Koordynacją projektu zajmowały się nauczycielki : Helena Orlińska i Teresa Pętlicka.
Serdecznie dziękujemy za udzieloną pomoc właścicielom ostródzkich piekarni ,, Patryk” i ,, Karolina” rodzicom uczniów, dzięki którym powstała piękna wystawa w holu szkoły oraz nauczycielom zaangażowanym w realizację projektu.
Teresa Pętlicka – lider Szkolnego Zespołu Promocji Zdrowia