„Wymagajcie od siebie,
choćby inni od was nie wymagali”
Jan Paweł II
Szkoła Podstawowa Nr3
im. Jana Pawła II
w Ostródzie
  • odpłatność za obiady w grudniu
    60 zł .

  • Jesteśmy szkołą bezpieczną i przyjazną uczniowi.

  • Zadowolenie, satysfakcja i prestiż szkoły w środowisku to cel, do którego dążymy.

  • Jesteśmy szkołą promującą zdrowie.

  • Nasi uczniowie odnoszą znaczące sukcesy w nauce i nie stwarzają kłopotów wychowawczych.

TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE

Dodano: 2015-11-05 / wyświetleń: 1101
W bieżącym roku już po raz siódmy nasza szkoła wzięła udział w ogólnopolskiej akcji ,, Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole”.
 
Kampania objęta jest patronatem Ministerstwa  Edukacji Narodowej i Ministerstwa Rolnictwa, a jej   głównym organizatorem jest  Fundacja ,, Dobre Życie”.  Jesteśmy  Szkołą Promującą Zdrowie, więc  udział w tej akcji był dla nas szczególnie ważny.
             Głównymi celami, które nam przyświecały było: podniesienie świadomości   uczniów na temat prawidłowego odżywiania się,  zwrócenie uwagi na zdrowotne właściwości chleba, wypiekanego tradycyjnymi metodami, zachęcanie uczniów i ich rodziców oraz pracowników szkoły do życia zgodnie z zasadami zdrowego stylu życia, uczenie dzieci szacunku dla " kromki chleba”. 
              W ramach obchodów tygodnia dobrego chleba , w dniach 19-23 X 2015r. podjęliśmy wiele działań: min. w każdej klasie  zostały przeprowadzone lekcje związane tematycznie  z chlebem, wykonano gazetkę na temat zalet spożywania dobrego chleba, dzieci uczyły się piosenki ,, Skąd się bierze chleb?’’, wychowawcy czytali uczniom legendę ,, Jak chleb w kamień się zamienił” oraz inne utwory na temat chleba, sporządzano zdrowe kanapki z ciemnego pieczywa i warzyw. W holu szkoły zorganizowana została wystawa, na której wyeksponowano różnego rodzaju ziarna i różne gatunki  mąki używane do wypieku chleba oraz warzywa i owoce z rodzimych sadów i ogrodów. W klasie Ic dzieci codziennie przynosiły upieczony wspólnie z rodzicami chleb, który spożywały w czasie drugiego śniadania  z kolegami i koleżankami  z klasy.   W ostatnim dniu projektu odbyły się dwa spotkania     z zaproszonymi gośćmi. Pierwszym z nich była p. Anna Skiba – pracownik Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Ostródzie, która przybliżyła uczniom  piramidę zdrowego żywienia , ze szczególnym zwróceniem uwagi na pieczywo pełnoziarniste  , jego znaczenie dla zdrowia i prawidłowego rozwoju człowieka. Drugim gościem był p. Wojciech  Samujła z piekarni ,,Patryk’’ , który w obrazowy sposób, z użyciem odpowiednich  pomocy  i narzędzi, przedstawił dzieciom proces produkcji chleba.
                         Zaangażowanie dzieci i  rodziców  w kampanię świadczy o tym ,że tego typu działania  są potrzebne. W myśl zasady ,, Czym skorupka za młodu nasiąknie…” im wcześniej dostarczy się dzieciom odpowiedniej wiedzy , a przede wszystkich wzorców zdrowego stylu życia, zdrowego odżywiania itp., tym będą zdrowsze w przyszłości.
Koordynacją projektu zajmowały się nauczycielki : Helena Orlińska i Teresa Pętlicka.
Serdecznie dziękujemy za udzieloną pomoc  właścicielom ostródzkich piekarni   ,, Patryk” i ,, Karolina”  rodzicom uczniów, dzięki którym powstała piękna wystawa w holu szkoły oraz nauczycielom zaangażowanym w realizację projektu.
 
                                               Teresa Pętlicka – lider Szkolnego Zespołu Promocji Zdrowia

Projekt i wykonanie: SiPRO
Pliki cookiesZamknij  [X]
Nasz serwis używa plików cookies zgodnie z "Polityką Cookies". Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies.